Wednesday, March 28, 2012

TV ve ingilizce

Biz doğduğundan 18 aylık olana dek hiç Tv izletmedik oğlana, ha olurdu olmazdı tartışmalarına girmeyeceğim, bizim kişisel kararımızdı, uygulayabildik, muhtemelen hergün yoğun bir programı olduğundan TV'ye de yer kalmadı, sahilde yürüyüş, adada deniz ve havuz, caddede baba ile alışveriş, park ve bahçeler müdürlüğü yeterince vaktini aldı oğlanın.

Şimdilerde günde iki kez 20 dk gibi sürelerle sadece ingilizce izletiyoruz, bence çok faydalı, türkçeyi nasılsa öğrenecek, hatta öğreniyor, ingilizce de başlamasında bir sakınca yok. Söylediği birkaç kelimesi de var ingilizce.

Çıntan: twinkle
Up and down
Swish: silecek sesi:)
Above
Round
Pig
Come gibi.

Bizde günlük konuşmaların içinde mutlaka türkçe ve ingilizce konuşuyoruz, kulağı dolar illaki diye. Ben cocuklarda dil öğretilmesine olabildiğince erken başlanması taraftarıyım, ağaç yaşken eğilir malum. Günümüzde İngilizce olmazsa olmaz bir durumda, ingilizceyi bizden öğreneceğinden şüphem yok, diğer bir dili de okulda öğrenecektir illaki. ne demişler bir lisan bir insan.

Untitled from tanya ozkan saran on Vimeo.



Oğlanın hiç videosunu yayınlamamıştım bu vesile ile TV izlerken dansını ve Ankara anılarını içeren şu videoyu da paylaşayım istedim.. Dans dans dans.

14 comments:

  1. aaaa ne kadar küçükmüüş

    ReplyDelete
  2. Yaaa, ocakta çekmişim bu videoyu:)

    ReplyDelete
  3. hangi kanal? hangi programlar?

    sevgiler.

    ReplyDelete
  4. Panduf,

    Sadece digiturk Disney ve baby TV izletiyoruz..Birde baby TVnin bir kanalı daha var bu ikisinin arasında nadiren de onu.

    Sevgiler,

    ReplyDelete
  5. Çok tatlı Tanya maşallah:) Çoraplara bayıldım:) Ben henüz anne adayı olsam da TV konusunda biraz katı olmayı düşünüyorum. Belli bir aydan sonra belirli süre belirli şeyler izletmeyi düşünüyorum. Alişin saçlarına da hayranım söylemeden geçmeyeyim:)

    ReplyDelete
  6. Seblacım,

    Ahahah coraplar ananeden:))

    Bizde en başta hiç izletmedik, ama 18 aylık olunca işte günde iki kez belirli sürelerde izliyor, onu da bazen hiç izlemiyor. Bence doğru yoldasın:) Saçları öylece koyverdik gitti:) Bizde seviyoruz.

    ReplyDelete
  7. Tanya ablacim Alis'in yasina buyuk gelir mi bilemiyorum ama belki biliyorsundur: da vinci learning diye bir belgesel kanali var. Ben bile oturup izlesem de genelde ilkokul cagindan lise cagina kadar olan cocuklara hitap ediyor belgeselleri. Yayinladiklari arasinda marvi hammer diye bir belgesel var. Animasyon bir fare sunuyor. Belgesel turkce fakat her bolumde minik bir cizgi film anlasilir ve net ingilizce olarak birakilmis. Denk gelirsiniz belki... :):):)

    ReplyDelete
  8. Nanacım,

    Aaa dün yanıt yazmıştım ben bu yorumuna, nolmuş ki,bakacağım bizde var mı diye, zira babasıyla arada belgesel de izliyor minik yavru:) hem faydalı da olur, çizgiden ziyade insan formatlı görüntülerden hoşlanıyor zaten.

    ReplyDelete
  9. Da vinci Learning sizde yok, Dsmart kanalı, o belgesellerin büyük bir kısmını ben Türkçeleştirdim:)

    Şarkıları hep İngilizce dinliyor bizimkiler, bir kere ben Türkçe neşeli ve mantıklı çocuk şarkısı bulamadım pek.
    Viii ve çıntan favoriler. Slish sesi gelmeden gülmeye başlıyor:)
    Çorap çıkarma hevesi nedir yahu :))

    İzledikleri epey kısıtlı bir miktar tv'yi de İngilizce izlemeleri iyi oluyor.

    Ve evet danzzzz! Ve de Ali'yi ve mızıkasını özledik, iyileşelim toplaşalım:)

    ReplyDelete
  10. Denizkızı,

    Aaaa dan Vinciye heveslenmiştim bak:)

    Bende kısıtlı TVyi ingilizce ile şenlendirdim pek memnunum.

    O çoraplar hep cıksın hep cıksın:))

    Yapacağım bir organizasyon very soon:)

    ReplyDelete
  11. Bende ilk basta tv izletmeme konusunda oldukca kararliydim, bizim oglan yurumeye baslayip tam el-ayak olana dek nerdeyse hic tv izlemedi. Ama simdi maalesef tv benim icin nerdeyse bir kurtarici oldu, cunku gun icinde bebegimle ilgilenen ve ayni zamanda evi cekip ceviren tek sahis benim, esimin cok yogun calisma temposu nedeniyle sadece hafta sonu aramizda gorev paylasimi yapabiliyoruz.Bu yuzden ozellikle yemek hazirlayacagim zaman bizim oglan'i tv'e (izledikleri konusunda oldukca secici olsam bile) emanet ediyorum bu da yaklasik gunde 2 saati buluyor:( Evet aglamak istiyorum kendimi cok kotu hissediyorum, ama baska bir yol bulamadim. Kendisi simdi 19 aylik.
    Aslinda bu tv konusuna deginmen ne guzel olmus Tanya, yemek yapma ve evi cekip cevirme islerini bebekle birlikte ve Tv yardimi olmadan nasil halledilir merak ediyorum?
    Siz yemek yaparken veya gunluk ev isleri yaparken Ali ne yapiyor? Bu arada sunu da denedim; evin icinde hangi isi yapiyorsam onu da bu ise dahil etmeye calistim, bu yontem sadece camasirlari makineye koyarken ise yaradi, ozellikle yemek yapma sureci bizde nerdeyse kose kapmaca gibi yasaniyor. dieylimki oglana oglen menusu hazirlayacagim, once tv'i aciyorum yasina uygun olabilecek bir cizgi filmi seciyorum (cok az zamanim var; tipki bi yemek yarismasi icinde yarisiyormusum gibi, yemek hem lezzetli olmali hemde en kisa surede bitmeli)ama bazen izlemek istemediginde yanima geliyor ve hemen yaptigim isi birakip kendisiyle zaman gecirmemi istiyor, veya mutfakta tehlikeli olabilecek girisimlerde bulunuyor. iste boyle zamanlarda ne yapacagimi bilemiyorum, bazen oyle oluyorki, sirf bu yuzden oglen yemegi bazi zamanlar ciddi sekilde aksiyor. Siz nasil yapiyorsunuz?
    Elif Dincoz

    ReplyDelete
  12. Elifcim,

    merhabalar, bence vicdan azabı yapma öncelikle, cocukların tehlikesiz zaman geçirmesi gerekli:))

    Bizde gündüzleri babada oğlan, yemekleri oğlan uyurken yapıyor baba veya benim zamanım olursa gece oğlan uyurken.

    Ancak biz şanslıyız galiba, bazen uyanıkken birşey yapmak gerekirse anlatıyorum (24 aylık neredeyse) ya yanımda oyuncaklarınla oyna, ya da odanda oynayabilirsin sonra bende gelirim beraber oynarız diyorum, şimdilik işe yarıyor.

    Ahahah bizde de sadece çamaşır makinesi işinde dahil oluyor üzülme, onları ev işine ortak etmek çok zor bence:))

    Bence anneliğin en önemli kısmı cocuklarımız zarar görmeden onları büyütmek, iki saat tvnin de bir zararı olduğunu düşünmüyorum, vicdan azabı yapma derim.

    Sevgiler kocaman.
    Tanya

    ReplyDelete
  13. :)) Çok tatlısın Leoooo, hey ho hooooo:)))

    ReplyDelete
  14. Pınarcım,

    Çok komik, dans et diyorum ediyor:)))

    ReplyDelete