Wednesday, October 19, 2011

Atıştırma



Süt müt işleri bitipte katı gıdaya geçildiğinde bir annenin diğer büyük bir derdi başlar. Atıştırmalık çocuklara ne verelim, kukiler, çukulatalar, cips pipsler, ve aslında hepsi kolay ama bir o kadar zararlı. Nereye kadar kaçırabiliriz onları koruyabiliriz belli değil, amma oğlan finger food dedikleri atıştırmalıklara geçtiğinde ben elimin altında şunları hazır ettim:

-Keçiboynuzu: Hem faydalı hem de dişlerini kaşır.
-Ceviz: Faydası tartışılmaz ve tıkırtısı bebekleri keyiften bayıltır.
-Dut kurusu: Minik ve yumuşak ve üstelikte tatlı, boğazda kalma riski de yok.
Liste meyve pestilleri, çam fıstıkları, kuru kayısılar, iğdeler, hurmalar diye uzar gider.

Ben bazen yemek saatini sakınmadan veriyorum, arabasının altına da bir kutu yaptım koydum, sokakta iken sokağa çıkaran kim olursa olsun verebilsin diye.

Şimdilik keyfile yiyor, hele keçi boynuzu ve dut kurusu favorisi. Şiddetle tavsiye ederim.

Not:Bademden hep uzak durdum, bir kere boğazına kaçmıştı.

6 comments:

  1. bu yazına aynen katılıyorum, ben de ele avuca geldiğinden beri dut, kayısı, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklarla besledim havuç verdim salatalık verdim. kimseyi her ne kadar eleştirmek hoşuma gitmese de çocuğu sussun, oyalansın diye eline cipsi, bisküviyi, çikolatayı dayayan ebeveyni her zaman kınarım hem de şiddetle... okuması yazması olan evet bu kadar basite indirgiyorum çocuğuna bunları yedirmez...

    ReplyDelete
  2. Nesli,

    Bende aynen katılıyorum, emek emek dünyaya getirdiğimiz çocuklara aynı özeni yiyeceklerde de göstermeli, hem ne verirsen onu tanıyorlar zaten :)))

    Salatalık, havuç, üzüm bunları da veriyorum, meyve çok seviyor bizimkisi, hatta nar, çekirdeklerini çıkarmayı da öğrendi ahahahyt.

    ReplyDelete
  3. Maral kahvalti gevreklerini - nesfit- cukulata saniyor. Ceviz, dut kurusu, kuru kayisi, cranberries, kuru erik hep yedikleri. Hic kurabiye, cips, gercek cukulata yemedi. Elma havuc salatalik sanki emzigi... Ama var ya gittigi yere kadar gitsin. Bir baska not maral vejetaryan. Et kesinlikle yemiuor. Zeytinyagli enginat, kereviz, barbunya ve kabak muhakkak istiyor. Zar zor kofte yer... Balik eh iste... Ve ben hic birsey yesin ya da yemesin diye zorlamadim... Hepsi kendi tercihi. Ben yemesi gerektigini dusundugum malzemeleri sunuyorum o icinden seciyor...

    ReplyDelete
  4. Verdacım,

    AFiyet olsun mutlu Maral'a.

    Hmm vejetaryenlik için biraz erken olmuş:) ama olsun nasılsa başka birşeylerle takviye ediyorsundur.

    Ve bence zorlamamak en doğrusu, nihayetinde kendi tercihlerini yapıyorlar.

    ReplyDelete
  5. Maşallah maaşallah diyeyim, gitgide daha da yakışıklı oluyor sizin oğlan. Hem senin, hem de babasının müthiş bir karması olmuş. Hızımı alamadım, bir dah amaaşallah diyeyim :)

    Ben de kızıma hazır gıda vermiyorum. 25 aylık oldu. İstese bakkaldan, marketten alır. Ama içinde ne olduğunu bilmediğinden sanırım, heves edip almıyor. Gerçi parkta kibarlık edip (?!) benim kıza da ikram ediyorlar ama alışmadığından sanırım, ikram edileni yese de bir daha istemiyor.

    Ben de her zaman çantamızda bir kuruyemiş kabını hazır tutuyorum. Zor anlarımda kurtarıcımız oluyor. Bazen (arabadaysak filan) ana öğününü bile kuruyemişle yaptığı oluyor :)

    ReplyDelete
  6. Çok Bilmiş,

    Ehem öhö teşekkür ederiz:))

    Ahahah..demek beğenmiyor sizinkisi ikram edilenleri..birde ikram var, allahaşkına cukulata vereyim..ama neden? ben vermezken sen niye zorla ittiriyosun ki..

    Ya sorma bizimkisi de dün gece akşam yemeği olarak iki avuç kuru dut, 4 ceviz ve 15 kadar çam fıstığı yedi, yemek istemezmiş..zorlamadım..çokta güzel karnı doydu.

    ReplyDelete